Vachtverzorging


Algemeen

Een Briard is een langharige hond. Kenmerkend is de overvloedige haardos die voor zijn ogen hangt. U zult nog vaak de vraag krijgen 'Ziet hij nog wel iets?' en 'Waar zitten zijn ogen?'. Een echt lange vacht krijgt u wanneer u goed onderhoud pleegt. Knippen en scheren zijn uit den boze. Dit onderhoud leren we de pup reeds op het moment dat er van echt verzorgen nog geen sprake is. Dat onderhoud uit iets meer dan een borstelbeurt bestaat zullen we bij 'Het normale onderhoud' toelichten.

Het normale onderhoud

Het normale onderhoud van de vacht bestaat het klitvrij houden van de haren, het uitplukken van de haren uit de gehoorgang en het verzorgen van de voeten en de nagels. De vacht behoort niet te worden geknipt of geschoren.
In de ruiperiode kan de ondervacht in een zeer kort tijdbestek loslaten. De wolharen grijpen zowel in elkaar als in de bovenvacht. Zo vormen ze klitten.

Belangrijk is de vacht in een vaste volgorde te behandelen en altijd te kammen met de haargroeirichting mee. Begin bij de voeten, werken van onder naar boven. Door met één hand steeds een laagje vacht op te tillen en met de ander het vrijgekomen strookje vacht uit te kammen.

Een ander punt zijn zijn ogen. Regelmatig verwijderen van slapers is een basiseis. Daarnaast moet u zo rond de leeftijd van 6 maanden de uit de ooghoek opspringende plukken regelmatig, met een natte vinger, plat wrijven. Op deze leeftijd hinderen deze plukken de hond in zijn kijken. Knip ze nooit weg! Als u dat wel doet blijft hij er zijn hele leven last van houden. Ditzelfde geldt voor de complete haardos op zijn hoofd. Het biedt hem een natuurlijke bescherming tegen fel zonlicht en stof en zand in zijn ogen. Bij overvloedige haargroei is uitdunnen met een efileerschaar de gewezen weg. Wij leren u dit te zijner tijd graag.
Controleer ook regelmatig het gebit. Verwijder eventueel aanwezig tandsteen of vraag de dierenarts dit te doen.
Als laatste onderdeel willen we de dubbele wolfsklauwen nog noemen. Aangezien de nagels hiervan de grond niet raken slijten ze ook niet af. U zult hiervoor zelf een nageltang ter hand dienen te nemen. Even langskomen mag natuurlijk ook.

Trimsalon Le Berger de la Ruche

Heeft u toch problemen met de vacht van uw Briard, dan kunt u ook voor een vachtbehandeling bij ons terecht (wassen, ontwollen, ontklitten etc).

Nieuws

14-08-2017Hoera, puppen verwacht!!!

Half september verwachten wij lieve mooie puppen uit de combinatie van Jadore Tess en Arthur Dourebrie (link).


15-07-2017Dekking Jadore Tess


14-09-2014Puppen geboren


>